Triggerpointtherapie

Een alternatieve manier van oorzakelijke pijnbehandeling.

(bron: www.trigger.be )

Myofasciale Therapie, oftewel Triggerpoint-therapie,  behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, Trigger Punten genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: dry needling, stretching, warmte... (zie ook :  "Myofasciale Therapie verder belicht ").

Als patiënt wordt U in de eerste plaats met uw pijn geconfronteerd. Niet altijd hoeft een ontsteking daarvoor een reden te zijn. Het verkeerd functioneren van één of meerdere spieren en/of een overbelasting ervan kunnen eveneens verantwoordelijk zijn voor de pijn.Deze pijnen en dysfuncties kunnen doeltreffend behandeld worden met Myofasciale Therapie of Triggerpunt Therapie.

Daartoe is enkel een juiste beoordeling en behandelingsstrategie noodzakelijk. Artsen en kinesitherapeuten, die opgeleid zijn in deze materie (zie Lijst erkende therapeuten bij www.trigger.be ), kunnen U hierin het best begeleiden.

De behandeling van een triggerpunt gebeurt heel dikwijls met behulp van en accupunctuurnaaldje.
Indien de patient echter hier tegenop ziet kan dit evenwel ook op een 'zachtere manier' gebeuren (dmv stretching, warmte, ultrasound, ...) , het effect van de behandeling laat hierbij meestal ietsje langer op zich wachten.

Wanneer men met een acuut, actief triggerpunt binnen de week een myofasciaal therapeut opzoekt kan men met een adequate behandeling een vrijwel onmiddellijke verdwijnen van de klacht bekomen.
Wacht men langer dan zijn er meestal enkele extra behandelingen nodig.