Toegepaste kinesiologie
Toegepaste Kinesiologie of “Applied Kinesiology” (A.K.) is een concept waarbij met specifieke spierfunctietesten een gezondheidsprobleem van een patiënt kan worden benaderd en of geëvalueerd.
De Amerikaanse chiropractor George Goodheart ontwikkelde in 1964 het AK-concept.
Het concept is in de loop der jaren aangevuld met kennis en vaardigheden uit andere disciplines (osteopathie, acupunctuur, homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, neurofysiologie, etc.).
Door middel van spiertesten, waarbij de kinesioloog zachte druk op verschillende spieren uitoefent, worden disbalansen zichtbaar. Deze onderzoekstechniek werkt met het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel.
Je lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Echter, door verschillende oorzaken - stress, geblokkeerde emoties, een verkeerde houding, slechte voedingsgewoonten, etc. - kan je energiehuishouding flink uit balans raken. Er wordt dan meer energie verbruikt dan dat je kunt aanvullen en dat kan leiden tot allerlei klachten.
Kinesiologen werken vanuit een holistisch gezondheidsmodel (structuur, biochemie en psyche) en gaan er vanuit gaat dat elke zijde van dit model zijn invloed kan hebben op de andere. Zo kan lage rugpijn voortkomen uit een slecht werkende darm. Of kunnen emotionele spanningen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.
In de praktijk zijn deze kinesiologische testen heel vaak een onmiskenbaar hulpinstrument om de klacht van een patiënt beter te evalueren.
Deze testen geven heel vaak het antwoord op :
- Is het een triggerpunt of een spierscheur ?
- Is er een onderliggende stress factor die een dominante rol speelt ?
- Hebben we te maken met een wervel in dysfunctie of is het louter een spierprobleem ?
- Mogen we de patiënt manipuleren of kiezen we beter voor een zachte techniek ?
- Gebruiken we warmte of koude ?
- Mogen we dit triggerpunt wel prikken of kiezen we voor een alternatieve aanpak ?
- Etc..
Zelf kwam ik in 1996, als patiënt, in aanraking met dit systeem en de resultaten toen waren verbluffend én spectaculair.
Toen wist ik het zeker : "dit systeem moest ik ook in de vingers krijgen! "
In de hieropvolgende periode van 5 jaar heb ik toen 3 verschillende opleidingen gevolgd die elk een eigen dimensie van dit systeem uitdiepten. Uiteindelijk hebben deze leerscholen en de dagdagelijkse ervaring geleid tot een methode van toegepaste kinesiologie welke ik in mijn praktijk vrijwel dagelijks met vrij veel succes gebruik.